De Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) is in aantocht en heeft grote gevolgen voor ondernemers die werken met zzp’ers. Het doel? Schijnzelfstandigheid tegen te gaan en duidelijkheid te geven over wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst. In dit artikel leggen we uit wat de wet inhoudt en hoe deze jouw onderneming beïnvloedt.
De Wet VBAR verduidelijkt de scheidslijn tussen zelfstandigen en werknemers en bevat belangrijke toevoegingen aan artikel 7:610 BW van het Burgerlijk Wetboek. De wet definieert wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst, waarbij de nadruk ligt op gezag en risicodragendheid. Daarnaast wordt een rechtsvermoeden geïntroduceerd: als het uurloon lager is dan €32,24, wordt aangenomen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit verlegt de bewijslast naar de opdrachtgever.
De Wet VBAR verduidelijkt wanneer als werknemer gewerkt moet worden en wanneer als zelfstandige kan worden gewerkt.
De wet verduidelijkt wanneer er sprake is van gezag en of de werkende voor eigen rekening en risico werkt. Hieraan wordt praktisch invulling gegeven door introductie van bepaalde indicaties. Hieronder een paar voorbeelden van dergelijke indicaties ontleend aan de Memorie van Toelichting bij de Wet VBAR:
Een aantal indicaties voor een gezagsverhouding (ook wel ‘gezag door werkinhoudelijke aansturing’):
Een paar indicaties voor ‘het werken voor eigen rekening en risico’:
Als een zzp’er minder dan €32,24 per uur verdient, wordt aangenomen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het is aan de opdrachtgever om het tegendeel te bewijzen.
De Wet VBAR treedt naar verwachting in werking op 1 januari 2026, maar de Belastingdienst handhaaft al op schijnzelfstandigheid onder de huidige regels. Werk je met zzp’ers die minder verdienen dan het bovengenoemde bedrag? Dan loop je het risico dat ze als werknemers worden beschouwd, wat leidt tot extra verplichtingen zoals het betalen van sociale premies.
Zorg ervoor dat je de arbeidsrelaties binnen jouw bedrijf goed in kaart brengt. Werk je met zzp’ers die echt voor eigen risico werken, of zijn ze organisatorisch ingebed in jouw bedrijf? Het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent om juridische en financiële risico’s te voorkomen. Lees hier meer over schijnzelfstandigheid in ons eerder geplaatst artikel.
De Wet VBAR maakt de scheidslijn tussen zelfstandigen en werknemers duidelijker. Bereid je nu voor op de veranderingen door de arbeidsrelaties in jouw bedrijf goed te beoordelen. Zo voorkom je verrassingen en onterecht aangeslagen kosten in de toekomst.
Wil je weten hoe de Wet VBAR jouw onderneming precies beïnvloedt? Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie over schijnzelfstandigheid en de impact van de Wet VBAR op jouw bedrijf. We helpen je graag verder!