De Wet DBA

  • WEA Deltaland
  • 21-01-2025

Voorkom schijnzelfstandigheid: Wat betekent de Wet DBA voor jou?
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is belangrijke regelgeving voor ondernemers en opdrachtgevers. Vanaf 2025 handhaaft de Belastingdienst strenger, waardoor het cruciaal is om te begrijpen hoe deze wetgeving een werkrelatie beïnvloedt. Maar wat houdt de Wet DBA precies in, en hoe voorkom je schijnzelfstandigheid? We leggen het uit.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een zelfstandige werkt alsof hij of zij een ondernemer is, terwijl de werkrelatie eigenlijk op loondienst lijkt. Dit kan grote gevolgen hebben, zowel voor de zelfstandige als voor de opdrachtgever. De Belastingdienst kan naheffingen opleggen, belastingvoordelen terugvorderen, en vanaf 2026 zelfs boetes uitdelen. Lees meer over schijnzelfstandigheid in ons eerder geplaatst artikel.

 

Belangrijke wijzigingen in 2025 en 2026

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst handhaven op situaties van schijnzelfstandigheid. Voor opdrachtgevers betekent dit dat zij risico lopen op naheffingen en, vanaf 2026, op boetes. Dit overgangsjaar biedt ruimte om werkrelaties op orde te brengen. Hier zijn de belangrijkste punten:

  • Handhaving vanaf 2025
    Naheffingen op loonbelasting kunnen worden opgelegd.
  • Boetes vanaf 2026
    Opdrachtgevers riskeren boetes bij overtredingen.
  • Geen terugwerkende kracht
    Handhaving geldt alleen voor arbeidsrelaties vanaf 2025, tenzij sprake is van kwaadwillendheid.

 

Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid?

De Wet DBA stelt dat zowel de zelfstandige als de opdrachtgever verantwoordelijk zijn voor een correcte werkrelatie. Hier zijn enkele tips om problemen te vermijden:

  • Beoordeel de werkrelatie
    Gebruik hulpmiddelen zoals de checklist van de Belastingdienst om te bepalen of er sprake is van loondienst.
  • Maak gebruik van modelovereenkomsten
    Deze door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten helpen bij het vastleggen van de juiste afspraken. Via deze link kunt u de modelovereenkomst zoeken, dan wel raadplegen.
  • Blijf binnen de regels
    Zorg dat jouw werkzaamheden overeenkomen met wat in de overeenkomst staat.

Voorbeeld: Als een schrijver zonder voorafgaande toestemming van zijn opdrachtgever thuis werkt aan een advertentietekst op zijn eigen laptop, dan kan dit een indicatie zijn dat sprake is van zelfstandigheid. Maar als diezelfde schrijver op de locatie werkt van de werkgevende onder leiding van een hoofdredacteur, kan dat op loondienst wijzen.


Toekomstperspectief: Wet Vbar

Vanaf 2026 wordt mogelijk de Wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Wet Vbar) ingevoerd. Lees in dit artikel meer over deze nieuwe Wet.

Hulp nodig?

Het voorkomen van schijnzelfstandigheid kan complex zijn. Heb je vragen of wil je zeker weten dat jouw werkrelatie aan de regels voldoet? Neem dan contact op met de adviseurs van WEA Deltaland.

 

Laat een bericht achter of een terugbelverzoek.

Naam*
Terugbelverzoek
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.